Îngrășământ organic
Solul, originea și baza tuturor plantelor
Păstrarea unui sol proaspăt, sănătos și bogat în substanțe nutritive este esențială pentru plantele frumoase din grădina proprie și pentru creșterea în straturi.
Podeaua este elementul esențial. Furnizor de nutrienți, rezervor de apă și suport stabil, toate la un loc. Dar nu numai compoziția solului este decisivă, ci și grădinarul însuși poate contribui foarte mult dacă ia în considerare câteva sfaturi și are grijă de solul său.
Proprietățile solului
Fără un sol sănătos, plantele utile și ornamentale nu se pot dezvolta corespunzător. Prin urmare, ar trebui să știți mai întâi ce condiții de sol predomină în grădina dumneavoastră. În general, există patru tipuri principale de soluri clasice: nisip, nămol, argilă și lut. În mod logic, solurile respective au, de asemenea, proprietăți diferite - în ceea ce privește componentele minerale, organice sau reziliența.
Lucrabilitatea solurilor
Solurile pot fi clasificate și în funcție de lucrabilitatea lor: Solurile nisipoase se numesc soluri ușoare, în timp ce solurile argiloase până la argiloase se numesc soluri grele.
Soluri ușoare, nisipoase sau cu retenție insuficientă a apei
Deși pot fi lucrate foarte bine, transportă apa și substanțele nutritive foarte bine și se încălzesc rapid, acestea nu pot stoca suficient apa și substanțele nutritive, ceea ce poate provoca „înfometarea” plantelor.
Pentru a crește conținutul de humus al solului,
puteți lucra cu compost sau îngrășământ organic. În opinia noastră, nu ar trebui să folosiți îngrășăminte minerale, deoarece producerea lor necesită uneori foarte multă energie și poate duce la salinizarea solului.
Îngrășămintele organice completează aportul de nutrienți al culturilor din grădină. Substanțele nutritive prezente în sol nu sunt adesea disponibile într-o formă și cantitate optim utilizabile. Numai aportul de nutrienți prin fertilizare permite aprovizionarea optimă a plantelor. Fertilizarea trebuie să fie adaptată la cerințele plantelor. Utilizarea îngrășămintelor noastre organice optimizează nutriția plantelor, promovează creșterea plantelor și îmbunătățește randamentul și calitatea produselor recoltate. Fertilitatea solului crește permanent prin fertilizarea organică.
Puteți obține o îmbunătățire fundamentală a stratului de humus din sol prin aplicarea consecventă de îngrășăminte naturale compostate. Aceste îngrășăminte utilizează procese complexe de compostare pentru a acumula compuși humici, care formează așa-numitul humus permanent.
Humusul (materia organică) îmbunătățește structura solului și sporește viața în sol. Conținutul de humus poate fi mărit cu ajutorul îngrășămintelor naturale și al composturilor bine maturizate. Cu toate acestea, composturile trebuie să fie absolut lipsite de agenți patogeni și semințe de buruieni. Prin urmare, susțineți microorganismele în procesul de transformare a compostului dumneavoastră prin adăugarea de var sau de demaratori speciali de compost.
În solurile argiloase și argiloase „grele”, humusul slăbește considerabil solul
Un sol bogat în humus stochează mai bine substanțele nutritive într-o formă care este disponibilă pentru plante (deosebit de important pentru solurile nisipoase). Humusul reduce, de asemenea, levigarea azotului
Humusul stochează apa din precipitații - ca într-un burete - într-o formă care este imediat disponibilă pentru plantă; rădăcinile au astfel mai multă apă disponibilă în timpul fazelor uscate!
Îngrășăminte organice și acceleratori de compost:
Fertilizator complet ORGASAN
Îngrășământ organic pentru tomate
Horn Gries
Accelerator de compost
Pentru a reduce pierderile de apă și a crește capacitatea de retenție a apei din sol, se recomandă acoperirea straturilor cu mulci din scoarță.
Soluri grele, argiloase sau compactate sunt deosebit de potrivite pentru grădinărit și amenajări peisagistice ca rezervoare de apă și nutrienți. Cu toate acestea, apa și substanțele nutritive nu sunt transportate în mod ideal, ceea ce atrage după sine riscul îmbibării cu apă. De asemenea, acestea pot deveni rapid noroioase sau se pot usca foarte repede dacă sunt expuse la lumina soarelui pentru perioade lungi de timp. Încorporarea de nisip sau compost creează cavități și permeabilitate prin care solul poate respira mai bine.
Dacă solul este foarte compactat solul trebuie săpat înainte de primul îngheț. Ghemurile de pământ trebuie lăsate la vedere. Pe măsură ce apa înghețată se dilată, înghețul „crapă” solul și îl fărâmițează fin primăvara. Este mai ușor să păstrați solul fin și sfărâmicios în paturile supraînălțate, deoarece acestea nu sunt călcate.
